Daghemmet Sockan är ett litet privat daghem i Södrik med en åldersintegrerad grupp för 1–5-åringar, med högst 14 barn och 3 vuxna.
Verksamhetens bedrivs av Ungdomsföreningen Södrik Svenskar rf. Vi är öppna kl. 7–17. Maten kommer från HSIS Catering i Domsby.
Esbo stad köper dagvårdsplatserna, vilket betyder att ansökan görs på
stadens egna blanketter och dagvårdsavgiften är den samma som i stadens egna daghem.
Vi följer Esbo stads plan för småbarnspedagogik.
Marianne Virkama, lärare i småbarnspedagogik, ped. kand, skogsmulleledare och utbildare FSI.
-Jag blev anställd hösten 1981 när Lekskolan Sockan grundades och sen dess har Sockan varit mitt “andra hem”.
På fritiden tycker jag mycket om att vara ute i naturen eller påta i trädgården, men allra helst leker jag med mina barnbarn!
Cati Rostedt, barnskötare-Folkhälsan, examen inom hemslöjd-Åland samt skogsmulleledare och utbildare FSI.
-Jag blev anställd 2009 och är även en Sockan mamma, så Sockan var bekant redan från tidigare.
Sockan har blivit som mitt andra hem. Även mina döttrar kommer ibland för att vikariera i sitt gamla dagis.
Till mina intressen hör att handarbeta, ta hand om mina odlingar på landstället, vinterbad, umgås med familjen inklusive vår hund Wilma.
Camilla Geijer, jobbar som barnskötare inom småbarnspedagogik, utbildad barnledare.
- Jag är mamma till två fina flickor. Jag är djurkär och trivs ute i naturen och på stallet. Min fritid spenderar jag med min familj och våra djur.
Lekskolan Sockan är ett litet privat köpavtalsdaghem i Södrik som i år (2021) firar sitt 40-årsjubileum. Personalen består av föreståndaren Marianne, som varit med sedan starten, och barnskötarna Cati och Monica. För närvarande går det nio barn i åldern 2 till 5 på daghemmet – och om man frågar barnen själva varför de trivs så bra på Sockan så är det för de trevliga kompisarnas skull, den goda maten och så Mulleskogen förstås!
Skogsmulleverksamheten är en viktig del av Sockans värdegrund: till Mulleskogen går man regelbundet för att sjunga, leka och lära sig om djur och natur, och då brukar även daghemmets omtyckta ”dagisfafa” följa med. I skogen lär sig barnen verkligen uppleva och utforska naturen med alla sinnen. En av de absoluta höjdpunkterna på utfärden, tycker barnen, är att sätta sig ner på en stubbe och få äta sin egen matsäck!
Det är roligt att ha nära till skogen trots att Sockan ligger mitt bland höghus. Daghemmet har varit inhyst i samma hemtrevliga lokaler sedan verksamheten inleddes 1981: här har Sockanbarn i flera generationer fått pyssla, sjunga, baka, gympa, lyssna på sagor och givetvis leka fritt. Verksamheten under året brukar läggas upp enligt olika teman som barnen är intresserade av; lekvrån i daghemmet förvandlas då exempelvis till en butik, en skog med insekter och djur, eller som nu senast, en biltvätt.
Att vara ett litet daghem har sina fördelar. Här har personalen tid att se och höra varje enskilt barn. Man kan också lätt åka på olika utflykter, fira födelsedagskalas hela gänget och gå på teater eller konsert.
Coronapandemin har tyvärr satt stopp för många av årets traditionella program; så även påskpysselkvällen för hela familjen och luciamorgon för mor- och farföräldrar. Men personalen har gjort sitt bästa för att barnen ändå ska få ha en så normal vardag som möjligt. Man har istället tänkt kreativt och till exempel gjort virtuella museibesök och tillämpat utomhuspedagogik i större utsträckning för att kunna ge barnen minnesvärda upplevelser.
Nu när vi haft en så härlig, snörik vinter i år har barnen fått många chanser att skrinna, skida och bygga snögubbar under dagisdagen – för att inte tala om de färgglada iskonstverk som gjordes för att pryda lekparken. På fastlagstisdagen unnade man sig också en vinterutfärd till Stenhalla i Noux för att åka peffis och dricka varm kakao.
Sockanbarnen hälsar till alla läsare och påminner om att man ska använda ”käsidesi”. De tar gärna emot fler kompisar att leka med, så om du letar efter ett tryggt och familjärt daghem i Esbo centrum önskar de att du väljer just Lekskolan Sockan – vi har lediga platser kvar i vår grupp!
(artikkeln är skriven av Sockanmamman Frida Ahtokari-Lummi och var införd i tidningen Keski-Espoon Sanomat våren 2021).